22.05.2023r. – poniedziałek
Śniadanie
Kawa na mleku, chleb pszenno–żytni, masło, serdelki cielęce na gorąco, keczup.
Drugie śniadanie
Gruszka.
Obiad
Żurek z natką (alergeny: seler, pszenica, żyto, mleko), ryż z jabłkami i polewą jogurtowo-waniliową (alergeny: mleko). Kompot z wiśni i czarnej porzeczki.
Podwieczorek
Chleb pszenno-żytni, masło, jajko, pomidor, szczypior. Herbata
23.05.2023r. – wtorek
Śniadanie
Kakao na mleku, chleb 7 ziaren (pszenica, jęczmień, żyto,owies,sezam), masło, ser mozzarella, rukola, pomidor.
Drugie śniadanie
Jabłko.
Obiad
Zupa wiejska z zacierką (alergeny: jaja, pszenica, seler), pałki drobiowe duszone, sałata z jogurtem naturalnym, ziemniaki. Kompot z wiśni i czarnej porzeczki
Podwieczorek
Banan.
24.05.2023r. – środa
Śniadanie
Kawa na mleku, chleb pszenno–żytni, masło, pasta jajeczna z awokado ze szczypiorem.
Drugie śniadanie
Kiwi.
Obiad
Zupa pomidorowa z makaronem (alergeny: mleko, seler, pszenica, jaja), gulasz z szynki (alergeny: pszenica, seler), kalafior z masłem, ziemniaki. Kompot owocowy.
Podwieczorek
Kasza kukurydziana na mleku z musem owocowym.
25.05.2023r. – czwartek
Śniadanie
Kawa na mleku, chleb pszenno–żytni, masło, ser żółty, sałata, rzodkiewka.
Drugie śniadanie
Jabłko.
Obiad
Zupa ogórkowa z natką (alergeny: mleko, seler), kotlet z fileta panierowany (alergeny: pszenica, jaja), marchewka z groszkiem, ziemniaki. Woda z cytryną.
Podwieczorek
Kefir z truskawkami, chrupki kukurydziane.
26.05.2023r. – piątek
Śniadanie
Płatki jęczmienne na mleku, kawiorka pszenna, masło, twarożek z owocami.
Drugie śniadanie
Banan.
Obiad
Zupa ogórkowa z natką (alergeny: mleko, seler), kotlet z fileta panierowany (alergeny: pszenica, jaja), marchewka z groszkiem, ziemniaki. Woda z cytryną.
Podwieczorek
Gruszka.
29.05.2023r. – poniedziałek
Śniadanie
Kawa na mleku, chleb pszenno–żytni, masło, szynka gotowana, ogórek świeży.
Drugie śniadanie
Arbuz.
Obiad
Zupa kalafiorowa z natką (alergeny: seler, mleko), naleśniki z serem i polewą jogurtowo-owocową (alergeny: pszenica, mleko, jaja). Woda z miętą.
Podwieczorek
Chleb pszenno–żytni, masło, ser żółty, pomidor. Herbata
30.05.2023r. – wtorek
Śniadanie
Kawa na mleku, chleb pszenno–żytni, masło, pasta serowo- jajeczna ze szczypiorem.
Drugie śniadanie
Gruszka.
Obiad
Krupnik jęczmienny z natką (alergeny: jęczmień, seler), gulasz drobiowy (alergeny: pszenica, seler), fasolka szparagowa z masłem, ziemniaki. Kompot owocowy.
Podwieczorek
Twarożek z owocami.
31.05.2023r. – środa
Śniadanie
Kakao na mleku, chleb słonecznikowy (pszenica, żyto jęczmień), masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorem.
Drugie śniadanie
Jabłko.
Obiad
Zupa jarzynowa z natką (alergeny: mleko, seler), kotlet schabowy (alergeny: pszenica, jaja), mizeria z jogurtem naturalnym, ziemniaki. Kompot z wiśni i czarnej porzeczki.
Podwieczorek
Kisiel owocowy, wafle ryżowe.
01.06.2023r. – czwartek
Śniadanie
Kawa na mleku, chleb pszenno–żytni, masło, pasztet drobiowy, ogórek świeży.
Drugie śniadanie
Lody śmietankowe. (mleko).
Obiad
Zupa ziemniaczana z natką (alergeny: seler), spaghetti z sosem mięsno – pomidorowym z ziołami (alergeny: jaja, pszenica, seler). Kompot z wiśni i czarnej porzeczki.
Podwieczorek
Jabłko.
02.06.2023r. – piątek
Śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku, chleb graham (alergeny: żyto, pszenica, jęczmień), masło, ser żółty, papryka czerwona
Drugie śniadanie
Kiwi.
Obiad
Barszcz czerwony (alergeny: seler, mleko), kotlet rybny (alergeny: ryba, pszenica, jaja), surówka z białej kapusty z marchewką i jabłkiem. ziemniaki. Woda z cytryną.
Podwieczorek
Banan.
Woda mineralna dostępna dla dzieci bez ograniczeń .
W każdym posiłku zostały wyszczególnione substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zgodnie z rozporządzeniem nr 1169/2011 z odniesieniem do nazwy substancji lub produktu wymienionego w załączniku II.
Dokładny wykaz wszystkich składników posiłków i użytych produktów znajduje się w katalogu dostępnym dla rodziców.
ALERGENY
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby
5. Orzeszki ziemne
6. Soja
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy, migdały
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu
12. Dwutlenek siarki i siarczyny
13. Łubin
14. Mięczaki